İktidarsızlık Kader Değildir %100 tedavi Edilebiliyor!

Ülkemizde iktidarsızlık görülme oranı küçümsenmeyecek kadar yüksek… Ancak çeşitli nedenlerden dolayı pek çok erkek bir cinsel terapiste veya üroloğa başvurmak yerine derdi ile baş başa kalıyor. Bu nedenle çiftlerin cinsel hayatı bir süre sekteye uğruyor ama iktidarsızlık yüzünden çiftlerin ilişkilerini gözden çıkarmaları gerekmiyor. Çünkü hem iktidarsızlık yüzde yüz tedavi olabiliyor hem de çiftin arasındaki özel yakınlığı korumanın tek yolu cinsel ilişki değil… Cinsel Sağlık Enstitü Derneği (CİSED) cinsel terapistleri, hayatın belirli dönemlerinde her erkeğin başına gelebilecek ereksiyon sağlayamama ve devam ettirememe olarak bilinen iktidarsızlık probleminin nedenlerini ve çözüm yollarını açıkladı. İşte çarpıcı başlıklar...

İKTİDARSIZLIK NEDİR?

Erkek cinsel işlev bozukluklarından biri olan iktidarsızlık teriminin anlamını açıklayan CİSED Genel Başkanı Cinsel Terapist Cem Keçe; "Çifti memnun ve tatmin edecek seviyede sertliği (ereksiyonu) sağlayamama veya devam ettirmemeye 'iktidarsızlık' adını veriyoruz. Bazı erkekler hiç sertleşme yaşayamazlar, bazıları partnerle ilişkiye başlayacak seviyeye getiremezler, bazıları ise cinsel ilişkiye başlayacak seviyeye getirebilirler fakat sertliği kısa sürede kaybedebilirler. Yani yenileyici ve tekrarlayıcı bir şekilde, cinsel birleşme için gerekli sertliği sağlayamama veya ilişkiyi sonlandırabilmek için gerekli süre boyunca sertliği koruyamama durumu olan iktidarsızlık, 'sertleşme bozukluğu' veya 'erektil disfonksiyon' olarak da tanımlanabiliyor." dedi.

İKTİDARSIZLIK NEDEN OLUYOR?

Çoğu erkekte stres, yorgunluk, endişe, partner ilişkisindeki sorunlar ya da aşırı alkol kullanıldığında zaman zaman karşılaşılan iktidarsızlığın endişe edilecek bir yönü olmadığını savunan CİSED Genel Sekreteri Cinsel Terapist Psk. Serap Güngör; "Eğer bu durum çok sorun edilirse 'başarısızlık korkusu' zamanla psikolojik olarak ciddi bir sorun haline gelebiliyor ve aslında geçici bir durum sabit bir sorun haline dönüşebiliyor. Çünkü her cinsel birleşmede öncesinde 'Yine aynısı olacak!', 'Yine penisim sertleşmeyecek!' veya 'Yine rezil olacağım!' şeklindeki olumsuz düşünceler ve stres geçmişteki başarısızlıkların tekrar etmesine yol açabiliyor. Ayrıca penisin sertleşme mekanizmasını etkileyen atardamarların daralması sonucu penise gelen kanın azalması, toplardamarların gereğinde kapanamayıp gelen kanı geri kaçırması, hormon bozuklukları, kalp, şeker, tansiyon veya prostat hastalıkları, gibi birçok organik neden penisin sertleşmesini engelleyebiliyor. İktidarsızlığın aniden ortaya çıkması, bazı cinsel birleşmelerde normalken bazen sertleşmede sıkıntı olması daha çok psikolojik etkenleri düşündürüyor." dedi.

İKTİDARSIZLIK NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?

En sık görülen erkek cinsel işlev bozukluklarından biri olan iktidarsızlığın tedavisinin nedenine göre değişebileceğini söyleyen CİSED Genel Başkanı Cinsel Terapist Cem Keçe; "Bazencinsel terapi, bazen ilaç tedavileri, bazen küçük cerrahi müdahaleler bazen de penis protezleri (mutluluk çubuğu) olabiliyor. Ancakiktidarsızlığın %100 tedavisi var, kader değil… Sertleşme bozukluğunun tedavisine geçmeden önce 'düzeltilebilir risk faktörlerinin ele alınması' gerekiyor. Sigara ve alkol tüketimin azaltılması veya bırakılması, uyku ve horlama sorunlarının tedavi edilmesi, düzenli egzersizlere başlanması, kilo verme veya çift ilişkisindeki sorunların çözümlenmesi birçok erkekte dramatik düzelmeler sağlayabiliyor. Çiftin birbirlerine ve ortak hobilerine zaman ayırması, romantik anlar yaratması, birlikte duş alması, mum ışığında romantik bir yemek yemesi, penis-vajina birlikteliğini içermeyen alternatif seks tekniklerini denemeleri, erotik masaj yapmaları, cinsel açıdan eğitici ve bilgilendirici cinsel eğitim kitaplarını ve videolarını alıp okumaları ve seyretmeleri çoğu zaman iktidarsızlığa çok iyi geliyor. Yaşam ve ilişki şekillerini olumlu bir şekilde iyileştirmelerine rağmen sertleşme sorunları devam eden erkekler için ilk basamakta ağızdan 'ilaç'tedavisine başlanabiliyor. İlaç tedavisine yanıt vermeyen erkeklere ikinci basamak tedavi seçeneği olarak'penise yapılan enjeksiyonlar' tavsiye ediliyor. İkinci basamak tedavileri başarısız veya kabul edilemez bulan erkeklere ise 'mutluluk çubuğu' takılabiliyor." dedi.

Psikiyatr & Psikoterapist Prof.Dr. Cengiz GÜLEÇ ile Uygulamalı Felsefe ve Psikoloji Seminerleri Ankara'da başlıyor!
CİSEF: Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun