CİSED GENEL BAŞKANI PSİKOTERAPİST CEM KEÇE: “TOPLUMUN PSİKOLOGLARA, PSİKOLOGLARIN DA BİR MESLEK YASASINA İHTİYAÇLARI VAR!”
Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED), 10 Mayıs Dünya Psikologlar Günü için bir kutlama mesajı yayınladı. CİSED terapistleri bu mesajda, bir meslek yasaları olmadığı için karşılaştıkları tüm zorluklara rağmen mesleklerini icra etmeye çaba gösteren ve bireylerin ruhsal sağlığının korunması ve sürdürülmesinde, dolayısıyla da toplumun huzur ve refahının sağlanmasında önemli bir rol oynayan psikologların haklı mücadelelerini desteklediklerini açıkladı.
PSİKOLOGLAR İÇİN MESLEK VE GÖREV TANIMLARINI İÇEREN BAĞIMSIZ BİR YASA ÇIKARTILMALIDIR!
Keçe, “Başta psikologlar olmak üzere tüm ruh sağlığı profesyonellerinin mesleki unvanlarının korunması, meslek tanımlarına uygun koşullarda çalışmalarının sağlanması için meslek ve görev tanımlarını içeren bağımsız bir ruh sağlığı yasası çıkartılmalıdır. İnsanların duygularına inen, ruhlarına dokunan ve çeşitli terapötik müdahalelerle onlara yardımcı olan psikologlar ve hekim olmayan ruh sağlığı profesyonelleri çok değerli ve gerekli profesyonellerdir. 10 Mayıs Dünya Psikologlar Günü’nde, insanın davranış biçimlerini inceleyen, bunların nedenlerini araştıran bir meslek grubunun üyeleri olan ve ruhsal sorunları olan kişilerle görüşmeler yaparak, zekâ, yetenek, davranış ve tutum ölçekleri kullanarak problemin kökenine ulaşmayı ve problemi konuşarak çözmeyi amaçlayan psikologların, aldıkları eğitimle kazandıkları yetkileri kullanacakları bir çalışma alanına kavuşmalarını sağlayacak yeni bir yasal düzenleme yapılmasını talep ediyoruz. Başta psikologlar olmak üzere tüm ruh sağlığı profesyonellerinin etik, ahlaki ve mesleki sınırlar içinde kalarak psikiyatri hekimi olmadan da mesleklerini icra edebileceklerine inanıyoruz. Çünkü multidisipliner bir yaklaşımı zorunlu kılan ruh sağlığı rahatsızlıkları sadece psikiyatrik hastalıklar ve psikiyatrik tedaviler ile sınırlı değildir, ruh sağlığının tedavisinde sadece ilaçlar ve yataklı tedaviler yeterli değildir, psikoterapi ve psikolojik danışmanlık da gereklidir. Yaşama isteği olmayan, mutsuz, umutsuz, çevresiyle iyi ilişkiler kuramayan, hırçın, kavgacı, olan ve yaşamla uyumu bozan başka olumsuz özelliklere sahip insanların da psikoterapi ve psikolojik danışmanlık ile kendilerini ve yaşamlarını değiştirerek kendilerini yeniden inşa etmeye ihtiyaçları vardır. Bu değişimi gerçekleştirmek için onlara rehberlik edecek olanlar ise başta psikologlar olmak üzere tüm ruh sağlığı profesyonelleridir. Suçlar, suçlular ve kurbanlar artmaya, toplumun ruh sağlığı bozulmaya devam ederken, sorunların çözümünde aktif rol oynayabilecek psikologların ve diğer ruh sağlığı profesyonellerinin atıl bir şekilde tutulmasını akılcı bulmuyor, en kısa sürede bu yanlıştan dönülmesini umuyoruz” dedi.