CİSED Seksting Hakkında Bilinmesi Gerekenleri Açıkladı

CİSED BAŞKANI CEM KEÇE: "SEKSTİNG EĞLENCELİ OLABİLDİĞİ GİBİ RİSKLİ DE OLABİLİR!"

Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) cinsel terapistleri, son günlerde sosyal medyada ve özellikle gençler arasında popüler olan seksting hakkında aydınlatıcı bilgiler verdiler.

SEKSTİNG NEDİR?

CİSED Genel Başkanı Psikoterapist Cem Keçe, son günlerde adından sıkça söz edilen seksting kavramını anlattı: “Teknolojinin baş döndürücü hızı gündelik hayatın tüm alanlarında değişim rüzgarları estiriyor. Her geçen gün yeni bir kavram, olay, durum ya da akımla karşılaşıyoruz. Bunlardan biri de ‘sexting’… İngilizcede seks ve yazışma anlamına gelen ‘sex’ ve ‘texting’ kelimelerinden oluşuyor ve cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi herhangi bir dijital cihazla cinsel içerikli metin mesajları, fotoğraflar, görüntüler veya videolar içeren erotik mesajlaşma anlamına geliyor.”

SEKSTİNG EĞLENCELİ OLABİLDİĞİ GİBİ RİSKLİ DE OLABİLİR

Sekstingin kimin yaptığına ve ne tür bir ilişki içinde yapıldığına bağlı olarak olumlu ya da olumsuz sonuçlar doğurabileceğinin altını çizen Keçe, “Sürmekte olan çift ilişkilerinde kullanıldığında ilişkiye renk katan, heyecan getiren ve keyif veren bir çeşitlilik sağlayabilir. Ancak yeni başlayan ilişkilerde ya da henüz bir ilişki içinde olmayan kişiler arasında ya da ilişki dışında başkalarıyla yapıldığında ilişki çatışmaları veya aldatma gibi olumsuz sonuçları olabilir. Seksting tek taraflı olarak karşı tarafı rahatsız edecek şekilde yapıldığında cinsel tacize girer. 18 yaşın altındaki çocukların fotoğraflarını içerdiğinde veya herhangi bir kişiye rızası olmadan yapıldığında suç kapsamındadır. Ayrıca gönderilen mesajların başkalarıyla paylaşılması ve yayınlanması da suç niteliği taşır” dedi.

ÇİFTLER VE SEKSTİNG

Keçe, sekstingin sürekli bir ilişki bağlamında, arzuyu ve şehveti ifade etmenin heyecan verici bir yolu olabileceğini belirterek şunları söyledi: “Çiftlerin cinsel yaşamları içinde farklılık yaratacak bir seks oyunu olarak cinsel heyecanı arttırabilir. Hızlı erotik mesaj alışverişiyle gelen heyecan sextingi cazip kılan bir faktördür. Bu dijital önsevişme biçimindeki heyecan, beynin ödül ve zevk merkezlerini kontrol etmeye yardımcı olan ve duygusal tepkileri düzenleyen bir nörotransmiter olan dopaminin salınmasına yol açar ve böylece yazışan kişilerin dürtüselliklerini tetikleyerek cinsel olarak uyarılmalarını sağlar. Seks vücudumuzla başlar gibi görünebilir ama aslında beynimizde başlar. Erotik bir görüntü görmek, cinsel içerikli sözler duymak, cinsel dürtüleri uyandıran zihinsel tetikleyicilerdir. Öte yandan birbirleriyle daha önce hiç cinsel ilişki kurmamış iki kişinin ilk cinsel ilişkilerinden önce sexting yapmaları yüz yüze olmadan yazışmanın verdiği rahatlık ve cesaretle yazılan şeylerin gerçek cinsel ilişki için beklentilerini arttırması olasıdır. Ancak sextingdeki cazibenin geçek bir birleşmede bulunamaması hayal kırıklığına neden olabilir.”

ERGENLER VE SEKSTİNG

Sekstingin her yaştan insan tarafından karşılıklı rıza ile yapılabileceğini ama ergenler söz konusu olduğunda karşılıklı rıza olsa da tehlikelerinin olduğunu özellikle vurgulayan Keçe, "Cep telefonu kullanma yaşı ilkokula kadar düştüğü için çocuklar da risk altındadır. Sekstingi riskli yapan şey bireysel, sosyal ve yasal açıdan potansiyel sonuçlarıdır. Cinsel içeriklerin rıza dışı yayılmasının ruhsal sağlık, okul ve ilişkiler üzerindeki olumsuz etkilerine ve aşağılanma, siber zorbalık, şantaj ya da taciz gibi kötü amaçlı kullanımlarına rastlanmaktadır. Bu da gençlerin depresyon ya da intihar girişimi de dahil olmak üzere ciddi psikolojik sorunların yanı sıra okul değiştirme ya da okulu bırakma gibi sosyal konumları açısından olumsuz sonuçlara yol açabilir, hatta onları riskli cinsel davranışlara yöneltebilir” dedi. Toplumsal cinsiyet normları açısından düşünüldüğünde seksting içeriklerinin ifşa olmasının kızlar açısından daha vahim sonuçlar doğurabileceğini söyleyen Keçe, “Ergenlerin sekstinge yönelmelerinde akran davranışları önemli bir faktördür. Sosyal medyanın popülaritesi, çevrimiçi bağlamlarda sağlanan özgürlük ve bu ortamlara erişimin kolaylığı ve hızı, akranlar arasındaki etkileşimi arttırmaktadır. Akran grubu, ergenlerin cinsellik hakkındaki bilgileri, tutumları ve davranışları ilk öğrendiği yerdir. Bu nedenle, gençlerin sosyal ağları cinselliği öğrenmek ve araştırmak için güvenli bir yer olarak görmeleri şaşırtıcı değildir. Ebeveynlerin, çocuklarını seksting karşı koruyabilmelerinin en etkili yollarından biri onlarla konuşarak risklerinin ve sonuçlarının neler olabileceğini anlatmaları doğru kararlar vermelerini sağlayacaktır” dedi.

BAĞIMLILIK VE SEKSTİNG

Keçe, sekstingin diğer bağımlılıklar gibi yıkıcı sonuçlara neden olan cinsel bağımlılığın bir belirtisi de olabileceğini belitti ve şunları ekledi: “Cinsel bağımlılık, kişinin özgüvenini, kariyerini, ilişkilerini olumsuz etkileyen takıntılı, zorlayıcı, kontrol edilemeyen cinsel düşünce, eylem ve davranışları içerir. Diğer bağımlılıklara benzer şekilde, cinsel bağımlılık da ilerleyicidir. Seksting de cinsel bağımlılıkta kontrol edilemeyen spesifik bir davranış olabilir. İnsanların sürekli erişilebilir olmasını sağlayan mobil cihazlar bu bağımlılığı daha yaygın hale getirmede önemli bir etkiye sahiptir. Bazı erkekler için yüz yüze etkileşimin olmadığı bir iletişim biçimi güç ve cesaret duygusu yaratır. Gerçek yaşamlarında hiçbir taciz eylemi olmayan erkeklerin sanal dünyada tacizcilere dönüşmelerinin nedeni budur. İnternetin yarattığı anonimlik duvarının arkasında kediler aslana dönüşür ve aldıkları güçle teşhircilik ve cinsel taciz gibi, normalde utanç duyacakları ve yapmaktan çekinecekleri şeyleri rahatlıkla yapabilir hale gelebilirler.”

SEKSTİNG GİZLİ KALMAYABİLİR

Keçe, dijital dünyanın beraberinde çeşitli olumsuzluklar da getirdiğini belirterek “Akıllı telefonlarda bir fotoğraf çekip göndermek ya da o an hissettiklerinizi paylaşmak anlık bir karardır. Yayınlamayı ve paylaşmayı hızlı ve kolay hale getirmek için tasarlanan sosyal ağlar ve uygulamalarda paylaştıklarınızın kontrolünü elinizde tutmanız zor. Gönder düğmesine bastığınızda, o fotoğraf ya da yazı artık tüm dünyaya açık hale gelmiş demektir. Seksting çoğunlukla birbirlerini iyi tanıyan ve birbirlerine güvenen kişiler arasında, ilişki bittiğinde bile, bunların başkalarıyla asla paylaşılmayacağına olan inançla yapılabilir. Ancak yeterince tanımadığınız kişilerle sekstingin paylaştıklarınızın gizli kalmama ihtimali olan riskli bir eylem olduğunu unutmayın” dedi.

CİSED: Erkeklerin İlerleyen Yaşlardaki Ereksiyon Sorunları Cinsel Yaşamlarının Sonu Değildir!
CİSEF: Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun