CİSED BAŞKANI CEM KEÇE: “MUTLU BİR CİNSEL YAŞAM HER YAŞTA MÜMKÜNDÜR!”
Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) cinsel terapistleri, orta ve ileri yaşlardaki erkeklerde yaygın olarak görülen ereksiyon bozukluğu ile ilgili yanlış bilgilerin erkekleri hem cinsel hem de psikolojik olarak mutsuz ettiğini vurguladılar. Bu durumu kendilerine yediremeyerek kimseye söyleyemeyen ya da bir uzmana başvurup çözüm aramaktan çekinen erkeklerin kendilerini bu soruna mahkum etmelerinin, yakın ilişkilerinde ve iş yaşamlarında da olumsuz etkiler yarattığını belirttiler. Ereksiyon sorunları ve çözümleri konusunda aydınlatıcı bilgiler verdiler.
YAŞAMDAKİ HER ŞEY GİBİ CİNSELLİK DE DEĞİŞİM GEÇİRİR
CİSED Genel Başkanı Psikoterapist Cem Keçe, cinsel davranışın, zaman, yaş, deneyim ve kişinin ilişkisinin bir yansıması olarak değişeceğini belirterek “40 ile 50 yaş arasında, çoğu erkek ereksiyonlarının eskisi gibi olmadığını fark eder. Artık erotik fantezilerden veya görsel uyaranlardan kendiliğinden ereksiyon olmamaya başlarlar. Ereksiyon olduklarında da sertlikleri eskisine göre az olabilir, ereksiyon süreleri kısalabilir ve hatta cinsel ilişki sırasında bile ereksiyonlarını kaybedebilirler” dedi. Bu değişikliklerin erkekleri gerek cinsel gerekse duygusal olarak oldukça kötü etkilediğini belirten Keçe, “Bu durumdaki erkeklerin bazıları cinsellikten de emekli olduklarını düşünürken, bazıları da erkekliklerini kaybettikleri endişesiyle ruhsal sorunlar yaşamaya başlayabilirler. Ancak orta yaştaki ereksiyon değişikliklerinin büyük çoğunluğu yaşa bağlı değişiklikler olarak normal ve olağandır. Yaşamdaki her şey gibi, cinsellik de yaşam boyunca bir dizi değişiklik geçirir. Erkeklerde cinsel yaşamdaki değişimin her aşaması, çoğunlukla testosteron seviyeleri ve cinsel özgüvenleri tarafından kontrol edilir. Bir erkeğin vücudundaki testosteron miktarı, 20'li yaşlarda en yüksek seviyesindeyken 30’lu yaşlardan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar” dedi.
YAŞA BAĞLI EREKSİYON SORUNLARI GÖRÜLEBİLİR
Keçe, “Ereksiyon ya da sertleşme bozukluğu, teknik adıyla erektil disfonksiyon ya da halk arasında bilindiği şekliyle iktidarsızlık, cinsel birleşmeyi sağlamak için gerekli sertleşmenin oluşmasında ya da sürdürülmesinde ortaya çıkan tekrarlayıcı yetersizlik anlamına gelir” diyerek ereksiyon sorunlarının her yaşta görülebileceğinin altını özellikle çizdi ve ekledi: “Genellikle yaşın ilerlemesiyle birlikte gelişen diyabet, obezite, kalp hastalığı, yüksek tansiyon gibi kronik tıbbi durumlar ereksiyonu doğrudan etkiler. Öte yandan onlarca yıldır sigara içen, günlük egzersiz yapmayan, yoğun alkol tüketen, sağlıksız beslenen ve kronik strese maruz kalan erkeklerin ereksiyon sorunuyla karşılaşmamaları pek mümkün değildir. Erken yaşlarda görüldüğünde ise yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve diyabet gibi ciddi sağlık sorunlarının uyarı işareti olabilir. Ereksiyon sorunlarının sıklığı yaşla birlikte artmasına rağmen kaçınılmaz olarak yaşanması gereken bir kader değildir. Aslında, ereksiyon bozukluğunun yaşlanma ile ilişkili olmayan birçok nedeni olabilir.”
EREKSİYON SORUNLARININ NEDENLERİ
Ereksiyon sorunlarının fiziksel hastalıklar ve ilaçların yan etkileri gibi tıbbi nedenlere, alkol-sigara tüketimi, sağlıksız beslenme gibi yaşam tarzına bağlı olarak ortaya çıkmasının dışında, psikolojik nedenlerle de oluşabileceğini ifade eden Keçe, depresyon, madde bağımlılığı, narsisistik kişilik bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk ve cinsel isteksizlik, erken boşalma gibi cinsel işlev bozukluklarının ereksiyon sorunlarının önemli nedenleri arasında olduğunu belirtti ve “Psikolojik sorunlar zihni ve düşünceleri bozar, duyguları karamsarlaştırır, bunun sonucunda organik sorunlar ortaya çıkar. Ereksiyon bozukluğunun en önemli nedenlerinden biri olan performans anksiyetesi, erkeğin cinsel ilişki sırasında sertleşememe, sertliğini koruyamama, cinsel ilişkiyi tamamlayamama endişeleri duyarak sertleşme sorununu kendi kendine yaratmasına neden olur. Ereksiyon sorunlarında partner ilişkisi de çok önemlidir. Erkeğin partnerine karşı erekte olmaması ilişkilerindeki sorunlar nedeniyle ortaya çıkabilir. Sertleşme sorunlarının nedenleri arasında cinsel bilgisizlik, cinsel mitler ve hurafeler ve seks yapılan ortamın uygun olmaması da önemli bir yer tutar” dedi.
MUTLU BİR CİNSEL YAŞAM HER YAŞTA MÜMKÜN
Keçe, “Ereksiyon sorunları cinselliğin sonu, erkekliğin yok olması anlamına kesinlikle gelmez. Çünkü cinsellik her yaşta yaşanır ve tüm bu sorunları çözmenin birçok yolu vardır. Filozof Epictetus’un dediği gibi ‘İnsanlar olaylardan değil, bu olaylara ilişkin bakış açılarından rahatsız olurlar’. Bu nedenle bu durumdaki erkeklerin cinselliklerinin yaşam döngülerindeki özellikleri konusunda doğru bilgilere sahip olmamaları, bakış açılarının olumsuz olmasına ve mutsuzluğa sürüklenmelerine yol açabilir. Yaşı ne olursa olsun her erkek cinsel sorunlarını aşarak mutlu bir cinsel yaşam sürdürebilmek için cinsel danışmanlık alabilir” dedi.